Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου

Θρησκευτικός Τουρισμός
  • Thessaloniki
1 ΜΕΡΑ
ΑΦΙΞΗ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Άφιξη στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, στα βόρεια της χώρας. Ιδρύθηκε το 336 π.Χ. από τον Κάσσανδρο και πήρε το όνομά της από τη σύζυγό του και αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εδώ ο Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών, πρωτοέφερε το μήνυμα της Χριστιανοσύνης (50 μ.Χ.) και ο Δημήτριος, Ρωμαίος αξιωματικός, πέθανε μαρτυρικά, γενόμενος πολιούχος της πόλης (303 μ.Χ.). η Θεσσαλονίκη, το Δίον, η Πέλλα, η Βεργίνα είναι ονόματα που έρχονται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι ακόμη νωρίτερα. Ονόματα που έχουν παραμείνει αναλλοίωτα για χιλιάδες χρόνια και έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και ενώ η περιοχή δεχόταν τη μία εισβολή μετά την άλλη. Κι ακόμη, παρά τις συνεχόμενες κατακτήσεις, όλα παρέμειναν όπως πριν, ελληνικά. Κάποια από τα αξιοθέατα της πόλη είναι ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, ο ναός του Αγίου Δημητρίου και άλλα τα οποία οπωσδήποτε θα επισκεφθούμε. Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

2 ΜΕΡΑ
ΦΙΛΙΠΠΟΙ-ΑΘΩΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μετά το πρωινό, θα επισκευθούμε τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και τον ναό της Λυδίας. Στους Φιλίππους είναι το μέρος όπου ο στρατός του Μάρκου Αντώνιου και του Οκτάβιου συνάντησε και νίκησε αυτόν των δολοφόνων του Ιουλίου Καίσαρα το 42 π.Χ. Το 49 μ.Χ. ήρθε εδώ ο Άγιος Παύλος να κηρύξει στους κατοίκους των Φιλίππων και κατέληξε στη φυλακή. Παρά την ατυχία του Παύλου, οι Φίλιπποι ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, αν και οι δύο πρώτες εκκλησίες που χτίστηκαν στην πόλη δεν είχαν καλή τύχη. Τα ερείπια και των δύο είναι ορατά, όπως και του αρχαίου θεάτρου που χτίστηκε επί Φιλίππου Β’. Προαιρετικά μπορούμε να επισκεφθούμε το όρος Άθως με ferry boat είτε από την Ουρανούπολη για τα μοναστήρια της δυτικής πλευράς είτε από την Ιερισσό για αυτά της ανατολικής. Το όρος Άθως είναι βουνό στην ομώνυμη χερσόνησο της Μακεδονίας, γνωστό στα ελληνικά ως Άγιον Όρος. Πνευματικά, το Άγιον Όρος είναι υπό την άμεση δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

3 ΜΕΡΑ
ΒΕΡΟΙΑ-ΠΕΛΛΑ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Το πρωί θα ξεκινήσουμε την εκδρομή μας επισκεπτόμενοι τη Βέροια. Ο Απόστολος Παύλος έφτασε εδώ και, σύμφωνα με την παράδοση, επισκέφθηκε τη συναγωγή όπου ανακάλυψε πως οι Εβραίοι της περιοχής ήταν πιο “αρχοντικοί” από αυτούς της Θεσσαλονίκης. η πρωτεύουσα της Μακεδονίας μεταφέρθηκε από τη Βεργίνα στην Πέλλα  τον 5ο αιώνα π.Χ. και στην πράξη ήταν η πρωτεύουσα όλης της Ελλάδας. Πολλοί έρχονται εδώ για να θαυμάσουν τα εξαιρετικά μωσαϊκά που ανακαλύφθηκαν στα ερείπια σπιτιών και δημοσίων κτηρίων. Τα ερείπια εντυπωσίασαν τους αρχαιολόγους και τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι Μακεδόνες απολάμβαναν ένα υψηλό επίπεδο πλούτου. Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας στην Καλαμπάκα.

4 ΜΕΡΑ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΕΩΡΩΝ-ΔΕΛΦΟΙ

Το πρωί θα επισκεφθούμε τα μοναστήρια των Μετεώρων που χτίστηκαν τον 14ο αιώνα. Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, μια ιδιομορφία της φύσης δημιούργησε αυτούς του κάθετους βράχους που υψώνονται προς τον ουρανό από την πεδιάδα της Θεσσαλίας, παλεύοντας να φτάσουν τον Θεό. Αυτά τα εντυπωσιακά φυσικά γλυπτά ονομάζονται Μετέωρα, καθώς φαίνονται σαν να αιωρούνται πάνω από την πεδιάδα. Οι κορυφές τους, εντελώς απομονωμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, αποτέλεσαν καταφύγιο για τους ερημίτες ήδη από τον 11ο αιώνα, ενώ 300 χρόνια αργότερα, χτίστηκαν τα πρώτα μοναστήρια. Τα περισσότερα από τα μοναστήρια των Μετεώρων χτίστηκαν ή ανακαινίστηκαν κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα. Σήμερα, μόνο τα 6 από αυτά είναι σε χρήση. Μέσω του καλού οδικού δικτύου από την Καλαμπάκα είναι πλέον εύκολη η πρόσβαση στα μοναστήρια με τις υπέροχες τοιχογραφίες, τους εκκλησιαστικούς θησαυρούς, τις πανέμορφες εικόνες και τις πλούσιες βιβλιοθήκες με τα πολύτιμα χειρόγραφα. Μετά την επίσκεψή μας, θα αναχωρήσουμε για τους Δελφούς, όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

5 ΜΕΡΑ
ΔΕΛΦΟΙ-ΟΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ-ΤΟΛΟ ΣΤΟΝ ΑΡΓΟΛΙΚΟ ΚΟΛΠΟ

Μετά το πρωινό, θα επισκεφθούμε τους αρχαιολογικούς χώρους των Δελφών. Το διάσημο ιερό των Δελφών βρίσκεται στη Φωκίδα, σε ένα από τα πιο αξιαγάπητα και εντυπωσιακά τοπία της Ελλάδας. Τα αρχαία ερείπια απλώνονται στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, κάτω από τις εντυπωσιακές Φαιδριάδες πέτρες, γνωστές στην αρχαιότητα ως Υάμπεια και Ναυπλία. Οι Δελφοί θεωρούνταν το κέντρο του κόσμου, καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, ο Δίας, προκειμένου να βρει το κέντρο της γης, αφήνοντας δύο αετούς να πετάξουν από τα άκρα της και προς αντίθετες κατευθύνσεις, αυτοί συναντήθηκαν στους Δελφούς. Πηγαίνοντας προς την Αργολίδα, θα κάνουμε μια μικρή στάση για να επισκεφθούμε το μοναστήρι του Οσίου Λουκά. Το 946 μ.Χ. ο Όσιος Λουκάς έχτισε το κελί του και μια μικρή εκκλησία για να προσεύχεται. Το μοναστήρι που δημιουργήθηκε έπειτα είναι διάσημο για τις τοιχογραφίες του. Αναχώρηση για Τολό, δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

6 ΜΕΡΑ
ΑΡΓΟΛΙΔΑ (ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΜΥΚΗΝΕΣ-ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ)-ΑΘΗΝΑ

Η εξόρμησή μας θα ξεκινήσει με μια επίσκεψη στην Κόρινθο, όπου ο Απόστολος Παύλος έζησε και κήρυξε για ενάμισι χρόνο και στην εκκλησία της οποίας απευθύνονταν δύο από τις επιστολές του που περιλαμβάνονται στην Καινή Διαθήκη. Συνεχίζουμε προς Μυκήνες, που αποτέλεσαν την πιο ισχυρή και λαμπρή πόλη της Ελλάδας μέχρι το 1100 π.Χ., οπότε και καταστράφηκαν από πυρκαγιά. Η είσοδος στην ακρόπολη των Μυκηνών γίνεται μέσω της Πύλης των Λεόντων, το αρχαιότερο δείγμα μνημειακής γλυπτικής της Ευρώπης. Το απόγευμα θα επισκεφθούμε το 15000 θέσεων αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με την εξαιρετική ακουστική που επιτρέπει άριστη μεταφορά του ήχου στους θεατές ανεξάρτητα από το πού είναι η θέση τους. Αναχώρηση για Αθήνα. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας στην Αθήνα.

7 ΜΕΡΑ
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ- ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ, ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Θα απολαύσουμε μια περιήγηση στην Αθήνα, συνδυάζοντας τα κύρια αρχαία και σύγχρονα αξιοθέατα της πόλης. Για χιλιάδες χρόνια, η Ακρόπολη έχει αποτελέσει το σύμβολο της Αθήνας, τον ιερό βράχο, τον σύνδεσμο ανάμεσα στον σπουδαίο αρχαίο και τον σύγχρονο πολιτισμό. Ανεβαίνοντας τη νότια πλαγιά της Ακρόπολης θα επισκεφθούμε το ιερό και το θέατρο του Διονύσου, πριν ανέβουμε στα μνημεία της κυρώς Ακρόπολης, από όπου μπορούμε να απολαύσουμε την πανοραμική θέα της πόλης. Σε αυτό το σημείο θα δούμε τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, τον ναό της Αθηνάς-Νίκης, και το Ερέχθειο. Τέλος, θα επισκεφθούμε τον Άρειο Πάγο, όπου ο Παύλος μίλησε στους αρχαίους Αθηναίους για τον έναν και μοναδικό Θεό. Έπειτα, θα γευματίσουμε σε παραδοσιακό εστιατόριο στην παλιά πόλη της Αθήνας, την Πλάκα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

 

Το πρόγραμμα μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τον τόπο διαμονής των επισκεπτών.