Πάσχα στη Κέρκυρα

Ελληνικά Νησιά
 
  • Corfu Town
1 ΜΕΡΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ-ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Άφιξη στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης. Θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο κι από εκεί στο Αχίλλειο, το παλάτι που έχτισε ο διάσημος αρχιτέκτονας Ραφαέλο Καβίτο για την αυτοκράτειρα της Αυστρίας, με την πανέμορφη διακόσμηση και την εντυπωσιακή θέα στο νησί. Επιστρέφοντας, θα έχουμε την ευκαιρία να περιπλανηθούμε στα διάσημα καντούνια, τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης και να επισκεφθούμε τον ναό του Αγίου Γεωργίου, στο παλιό βενετικό φρούριο, και τον ναό του πολιούχου του νησιού Αγίου Σπυρίδωνα, πίσω από το νέο φρούριο. Στην περιήγησή μας αυτή, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην Πιάτσα Πίνια τις τελευταίες πρόβες που κάνουν οι τοπικές μπάντες για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Στη δε Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, γνωστή ως Duomo, λαμβάνει χώρα το έθιμο να σβήνεται ένα από τα 12 αναμμένα κεριά, μόλις τελειώνει η ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο για φαγητό και διανυκτέρευση.

2 ΜΕΡΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ-ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μετά το πρωινό, θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στο δυτικό τμήμα του νησιού. Πρώτος μας σταθμός θα είναι η γραφική Παλαιοκαστρίτσα που περιβάλλεται από 6 μικρούς λόφους, Εκεί θα δούμε και το βυζαντινό μοναστήρι της Θεοτόκου με το χαρακτηριστικό καμπαναριό του. Έπειτα, θα επισκεφθούμε τη γνωστή “Bella Vista” με την υπέροχη θέα στο Ιόνιο και το χωριό Λάκωνες, γνωστό για το εργαστήριο ξυλογλυπτικής του σε ξύλο ελιάς. Θα ακολουθήσει γεύμα στην Παλαιοκατρίτσα. Επιστρέφοντας το απόγευμα στο ξενοδοχείο, θα δούμε ήδη τους πρώτους επιταφίους, της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας από το Νέο Φρούριο και του Παντοκράτορα στο Καμπιέλλο, ενώ θα ακολουθήσουν δεκάδες άλλοι μέχρι τις 22.00, οπότε και βγαίνει για περιφορά ο επιβλητικός επιτάφιος της Μητρόπολης, συνοδευόμενος από την τοπική φιλαρμονική ορχήστρα, μια χορωδία (κόρο) και χιλιάδες πιστούς που κρατούν “τόρτσες” (μεγάλα κεριά), “μανουάλια” (βενετσιάνικα φανάρια), “σκόλες” (λάβαρα) και φλάμπουρα, φερόμενα στο πλάι σε ένδειξη πένθους. Τελειώνοντας η περιφορά του επιταφίου της Μητρόπολης και αφού έχει ακολουθήσει τα αναμμένα κεριά στο δρόμο, θα φτάσει στα Μουράγια. Ακολουθώντας το έθιμο, η “Παλαιά” Φιλαρμονική, ντυμένη στα κόκκινα, παίζει το “Adagio” του Albinoni, η “Μάντζαρος”, ντυμένη στα μπλε την “Marcia” Funebre του G. Verdi, και η “Καποδίστριας” την “Elegia Funebre”, την “Sventura” του Mariani και το “Πένθιμο Εμβατήριο” του Chopin. Φαγητό σε εστιατόριο κι έπειτα επιστροφή στο ξενοδοχείο για διανυκτέρευση.

3 ΜΕΡΑ
ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ: ΕΘΙΜΟ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ-ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ-“ΜΠΟΤΗΔΕΣ”-“ΜΑΣΤΕΛΑ”

Τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου, αρχίζουν από νωρίς. Στις 6.00 στην Παναγία των Ξένων γίνεται αναπαράσταση του σεισμού μετά την Ανάσταση που περιγράφεται στο Eυαγγέλιο, ενώ ακολουθεί η περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα συνοδευόμενη από λιτάνευση του ιερού Λειψάνου σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από το λιμό, ένα ακόμη έθιμο από την εποχή της ενετοκρατίας. Και πάλι η πομπή ακολουθείται από πένθιμες μελωδίες των φιλαρμονικών. Με την πρώτη Ανάσταση στις 11:00, πλήθος κόσμου κάθε χρόνο συρρέει στην μεγάλη πλατεία και στο Λιστόν, όπου υπό τον χαρμόσυνο χτύπο των καμπανών του Αγίου Σπυρίδωνα, οι κάτοικοι πετούν από τα μπαλκόνια τους τεράστια κανάτια γεμάτα νερό, τους “μπότηδες“, ένα έθιμο με μεγάλη ιστορία. Έπειτα, στην Πιάτσα Πίνια, το παλιό κέντρο, τελείται το έθιμο της “μαστέλας“. Το βράδυ γίνεται και η Καθολική Ακολουθία της Ανάστασης στον Καθολικό Duomo υπό τους ήχους εκκλησιαστικού οργάνου, η οποία ολοκληρώνεται στις 23.00 και ακολουθεί η Αναστάσιμη Ακολουθία στο πάλκο της Πάνω Πλατείας. Το φαντασμαγορικό θέαμα γύρω από την πλατεία συμπληρώνεται με τα αναμμένα κεριά στα μπαλκόνια, τα πυροτεχνήματα και οι τυμπανοκρουσίες. Μετά την Ανάσταση, οι μπάντες γυρίζουν στις γειτονιές με εύθυμα εμβατήρια, ενώ ο κόσμος ακολουθεί τραγουδώντας. Το γλέντι που ακολουθεί κρατάει μέχρι το πρωί, με τοπικά εδέσματα, “τσιλίχουρδα” (τοπική μαγειρίτσα), κόκκινα αυγά, “φογάτσες, “κολομπίνες” και οινοποσία.

4 ΜΕΡΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Την Κυριακή του Πάσχα, γίνεται περιφορά της Ανάστασης στους κεντρικούς δρόμους και πάλι συνοδεία φιλαρμονικών και χορωδιών. Στο νέο φρούριο, από τις 11.30 ο Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας δίνει την Πασχαλιάτικη γιορτή, με χορευτικά συγκροτήματα και πλούσιους μεζέδες. Το μεσημέρι θα ακολουθήσει γεύμα σε εστιατόριο. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, το παραδοσιακό φαγητό το μεσημέρι του Πάσχα είναι σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά, για να συνηθίσει σιγά-σιγά το στομάχι στην κρεατοφαγία μετά τη σαρακοστιανή νηστεία και το σούβλισμα του αρνιού πραγματοποιείται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Το απόγευμα τελείται η Ακολουθία της Αγάπης, όπου ο ιερέας ασπάζεται όλο το εκκλησίασμα και το εκκλησίασμα ασπάζεται το Ευαγγέλιο και το χέρι του. Στις 18:00 πραγματοποιείται η περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως στη Γαρίτσα και και η συλλιτάνευση των εικόνων της Αναστάσεως και της Παναγίας της Δημοσιάνας στον Ποταμό, προετοιμάζοντας έτσι την πιο παλιά λιτανεία του νησιού, μετά από 5 εβδομάδες, τη λιτανείας του Ποταμού. Παλαιότερα πιο συχνά, το σούρουπο έβγαιναν παρέες και έλεγαν από σπίτι σε σπίτι τα κάλαντα της Αναστάσεως. Βραδινό φαγητό και διανυκτέρευση.

5 ΜΕΡΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Μετά το πρωινό, θα κάνουμε μια εκδρομή στα βόρεια του νησιού προς τη δημοφιλή Αχαράβη και το ψαροχώρι Κασσιόπη, όπου θα σταματήσουμε για φαγητό. Ακόμη, αν ο καιρός είναι καλός, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις απέναντι ακτές της Αλβανίας. Το απόγευμα, θα γυρίσουμε στο αεροδρόμιο για επιστροφή στην Αθήνα.